Practical experience from a Dutch metalworking company

Een metaalbewerkingsbedrijf uit regio Utrecht heeft de frezen van Beveltools gebruikt bij een groot project. Voor een opdrachtgever hebben ze diverse stalen onderdelen voor hoogspanningsmasten geproduceerd. Deze hoogspanningsmasten, met een hoogte van 55 tot 75 meter, zijn recentelijk geplaatst in onder andere de Achterhoek.

De manager vertelt: “Voor de opdrachtgever hebben we stalen onderdelen voor de elektriciteitsmasten geleverd. Dit waren een groot aantal verbindingsringen, hijsogen, schotjes, steuntjes en bevestigingspunten die gebruikt zijn voor de masten.” Omdat het dragende staalconstructies zijn die verzinkt worden, moeten alle onderdelen voorzien zijn van een CE certificering volgens NEN-EN 1090. In deze norm staat vastgesteld aan welke technische eisen de stalen eindproducten moeten voldoen. Een onderdeel van die norm vereist dat kanten worden afgerond met minimaal radius 2 om een groter hechtvlak voor coating te krijgen.

“De verbindingsringen moesten allemaal afgerond worden volgens de EN 1090 norm. We hebben gekozen om dit te doen met radius 3 om een mooiere afwerking te krijgen. De grootste verbindingsring had een diameter van 2,5 meter, dus dat zijn heel wat meters om af te ronden. Ik ben op zoek gegaan naar een systeem waarmee ik snel en tegen lage kosten radius 3 kon afronden. We hadden nog vrijwel geen ervaring met afronden, maar voor dit project hebben we ons erin verdiept en besloten om een machine aan te schaffen”, aldus de manager. De machine moest handzaam zijn, gemakkelijk te bedienen en niet te duur in gebruik zodat hij daarna ook voor kleinere projecten ingezet kan worden. In eerste instantie kiest het bedrijf voor een systeem met wisselplaatjes.

De wisselplaatjes voldoen helaas niet aan de verwachtingen. De beloofde standtijd werd niet gehaald en de plaatjes moesten te vaak verwisseld worden. “Het omdraaien van de wisselplaatjes kost ontzettend veel tijd en omdat het fragiele onderdelen zijn braken ze vaak al af voordat we alle snijkanten gebruikt hadden. Het werk duurde langer en viel veel duurder uit dan ik verwacht had. Ik ben toen in contact gekomen met Beveltools en ben direct overgestapt op dit systeem na het zien van de unieke freeskop. De staalfrezen van Beveltools gingen bij ons 2 tot 2,5 keer langer mee dan een set wisselplaatjes. Toen Beveltools ons attendeerde op de premiumfrees, zijn we die na de introductie ervan gaan gebruiken. Met één premium radiusfrees konden we ruim 200 meter afronden. Dat is 4 keer zo veel als een set wisselplaatjes mee ging!”

Voor de metaalbewerker is het een groot pluspunt dat de frezen uit één stuk bestaan. Het verwisselen van de frees is een fluitje van een cent en door de vele snijkanten aan de frees gaat het verspanen heel soepel. “We hebben met de frezen van Beveltools het afrondwerk binnen de deadline en met gunstige gebruikskosten kunnen afmaken. De opdrachtgever was erg te spreken over het resultaat.”

Our Beveling Machines

beveling metal chamfering machine

The powerful, ergonomic Bevel Mate® concept is highly suitable for more heavy-duty machining and larger projects that require a lot of beveling or rounding. With the Bevel Mate® you can make bevel edges in various angles up to a depth of ½” and you can round up to radius 8 mm.

 Learn more about the Bevel Mate® cutters and machines

The Bevel Mite® concept is compact and lightweight. Specially designed for quick beveling and rounding of sheets, holes and smaller workpieces. With the Bevel Mite® you can make beveled edges up to a depth of ¼” in various angles and rounded edges up to radius 4mm.

 Learn more about the Bevel Mite® cutters and machines

Bevel tools

We proudly present our INOX platform: the first ever hand tools on the market for reworking stainless steel edges. They are available in different shapes and sizes: electric, pneumatic, for smaller and larger projects. This way, you will always find the perfect solution for your project.

 Learn more about our INOX-series

Youtube

Facebook

Linkedin